19 اردیبهشت 1399 دسته بندی: مقالات

شایع‌ترین دلایل خرابی گیربکس اتوماتیک و علل به وقوع پیوستن آنها

ماشین شما یک فرایند بسیار جذاب برای انتقال نیرو از موتور به چرخ‌ها دارد. از بین تمام اجزای مکانیکی شرکت‌کننده در این فرآیند، مهمترین جزء جعبه دنده است. هیچ خودروی نمی‌تواند بدون حضور گیربکس، نیرو را با موفقیت از موتور به چرخ‌ها انتقال دهد. این ابزار با پیشرفت صنعت خودروسازی در طی سالیان متمادی، به یک جزء ضروری از نیروی پیشرانه تبدیل شده است. پیچیدگی در طراحی توانسته تعدد دلایل خرابی گیربکس را کاهش دهد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید

گیربکس اتومبیل وظیفه انتقال مقدار مناسبی از نیرو موتور به چرخ‌ها را به عهده دارد. این قطعه روند انتقال نیرو را از طریق چرخش مداوم و مقابله با اصطکاک انجام می‌دهد. با وجود این مشکلات، خرابی گیربکس اجتناب‌ناپذیر است. بنابراین گهگاهی ممکن است در این بخش از خودرو نقصی ایجاد شود. مهمترین نکته این است که به محض وقوع چنین مشکلاتی سریعا خودرو را به تعمیرگاه انتقال دهید. به خصوص اگر ماشین‌تان دنده اتوماتیک است. چرا که تعمیر گیربکس اتوماتیک نیاز به تخصص ویژه‌ای دارد.

مهمترین دلایل خرابی گیربکس

کاهش شتاب خودرو یا پاسخ ناکافی دریچه گاز

اولین دلیل خرابی گیربکس که در این لیست به آن خواهیم پرداخت مربوط به شتاب خودرو می‌شود. با وجود این مشکل، بعد از تعویض دنده تاخیر کمی در شتاب خودرو را مشاهده خواهید کرد. البته گاهی با وجود عملکرد صحیح گریبکس‌های دستی، این تأخیر بیش از یک ثانیه هم طول می‌کشد و قابل قبول است. در مورد خودروهای اتوماتیک این زمان کمی طولانی‌تر است.

این مشکل بیشتر به دلیل یک خرابی جزئی در کلاچ رخ می‌دهد. این خرابی اجازه نمی‌دهد که کلاچ به طور کامل درگیر شود. به همین دلیل، کلاچ خودرو حتی پس از رها کردن پدال فعال شده و باعث توقف انتقال نیرو به چرخ‌ها می‌شود. وجود هوا در کانال سیالات نیز م‌ تواند چنین مشکلی را ایجاد کند. در صورت وجود هوا در سیستم، می‌توان آن را با یک هواگیری ساده برطرف کرد. در موارد دیگر، قطعه آسیب دیده باید تعویض شود.

نشتی

گیربکس اتومبیل مانند سایر اجزای مکانیکی در حال چرخش خودرو، به منظور روانکاری به یک مایع نیاز دارد. اگر بعد از چند ساعت پارک خودرو، متوجه خیس شدن زمین شده‌اید، اماکن تخلیه این مایع وجود دارد. بر خلاف مایعات دیگری که می‌توانند از زیر اتومبیل نشت کنند، مایع درون گیربکس به رنگ نارنجی روشن است. همین موضوع باعث می‌شود شناسایی آن بسیار آسان شود.

در صورت تخلیه این مایع، ضروری است که منبع نشت را پیدا کرده و آن را رفع کنید. مایع انتقال در گیربکس بر خلاف روغن موتور، تبخیر نمی‌شود. بنابراین برای روانکاری مناسب همیشه باید در حد ماکزیمم باشد. عدم وجود این ماده در سیستم می‌تواند صدمات شدیدی به اجزای چرخان آن وارد کند. اگر این نشتی را زود تشخیص دهید، در بیشتر موارد فقط نیاز به تعمیر قسمت آسیب دیده دارید. اما اگر خیلی دیر تشخیص داده شود، اجزای گیربکس آسیب می‌بینند و هزینه تعمیر آن سنگین می‌شود.

لرزش خودرو همراه با صدای در حین تعویض دنده

در شرایط ایده‌آل خودرو نباید در زمان تعویض دنده صدا دهد یا لرزش داشته باشد. اگر چنین حالتی در خودرو شما وجود دارد، باید سریعا به تعمیرگاه مراجعه کنید. سر و صدا یا لرزش خودرو در حین تعویض دنده یکی از دلایل خرابی گیربکس است.

اگر بعد از فشار دادن کامل پدال کلاچ هنوز هم این صدا را می‌شنوید، به احتمال 80٪ صفحه کلاچ‌تان فرسوده شده است. اگر بعد از اینکه پای‌تان را از روی پدال کلاچ برداشتید این اتفاق می‌افتد، مشکل بیشتر به هماهنگ‌کننده‌های دنده مربوط است. در هر دو مورد، قطعات این سیستم تحت فشار قرار دارند. هرچه صدا و لرزش بیشتر شود، آسیب بیشتری به گیربکس وارد می‌شود.

بیرون پریدن دنده

گاهی پیش می‌آید که پایتان را روی کلاچ می‌گذارید، دنده را تعویض می‌کنید و به محض برداشتن پا از روی کلاچ، دنده از حالت اصلی خارج شده، یا خلاص می‌شود یا به حالت قبلی خود باز می‌گردد.  این پدیده به لغزش یا بیرون پریدن دنده معروف است.

لغزش دنده به قطعات گیربکس آسیب می‌رساند اما فراتر از خرابی، برای سلامتی خودتان نیز خطرناک است. به خصوص در سرعت بالا. لغزش دنده به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد اما بیشتر به دلیل آسیب‌دیدن محل انشعاب دنده رخ می‌دهد. در این حالت قسمت آسیب دیده به درستی حرکت نمی‌کند و اجازه نمی‌دهد چرخ دنده به صورت صحیح قفل شود. این موضوع باعث می‌شود که گیربکس به طور خودکار به عقب برگردد.

این موارد تنها بخشی از دلایل خرابی گیربکس هستند. بنابراین ممکن است دلیل خرابی اتومبیل شما چیز دیگری باشد. پس اگر هر صدا یا حرکت غیرمنتظره‌ای از خودرو در زمان تعویض دنده می‌شنوید، در اسرع وقت به تعمیرگاه مراجعه کنید.

    برچسب ها:

نوشته های مشابه