گیربکس ایکس ترونیک X Tronic
گیربکس ایکس ترونیک X Tronic
X ترونیک گیربکسهای مورد استفاده در محصولات تولیدی نیسان با اساس کار مشابه جعبه دندههای CVT هستند که توسط کامپیوترهای تعریف شده برای آن به صورت الکترونیکی کار خود را در قسمت تبدیل و انتقال دور انجام میدهد. گیربکسهایCVT به طور کلی از اجزایی همچون پولی ورودی (محرک)، پولی خروجی (متحرک) و تسمه فلزی یا پلاستیکی تشکیل شدهاند که پولیهای ورودی و خروجی با شکلی مخروطی در راستای محور و موازی با یکدیگر بر روی محور خود نصب میشوند و توسط یک تسمه میانی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. زمانی که دو صفحه مخروطی شکل هر پولی به هم نزدیک میشوند، به دلیل سطح شیب دار مخروطها، تسمه بر روی سطوح شیب دار حرکت کرده و به سمت بالا رانده میشود، در این هنگام، دو مخروط پولی دوم از هم دور شده و تسمه در باریکترین قسمت پولی قرار میگیرد. در هنگام این عمل یعنی جمع شدن مخروطها در پولی محرک و باز شدن مخروطها در پولی متحرک، موجب چرخش کمتر پولی محرک و چرخش بیشتر پولی متحرک میشود که موجب افزایش دور و کاهش گشتاور میشود و بالعکس با دور شدن صفحات پولی محرک و جمع شدن صفحات مخروطی شکل پولی متحرک، گشتاور افزایش یافته و دور خروجی کاهش مییابد.
خدماتی که در تعمیر گیربکس اتوماتیک انجام میشود شامل: سرویس دورهای، بازدید فنی به همراه گارانتی یکساله میباشد.
گیربکس اتوماتیک بدلیل انتقال گشتاور موتور از طریق جریان روغن به گیربکس و ساختار هیدروالکترومکانیکی آن، نسبت به خودروهایی با دنده دستی، مستلزم دقت و حساسیت بیشتری است.
لذا با درک این موضوع میبایست موارد زیر را در نظر گرفت؛
- خطاهای گیربکس را جدی گرفته و در اولین فرصت به تعمیرگاه تخصصی مراجعه کنید. ادامه رانندگی با گیربکس معیوب، باعث گسترش خرابی به سایر قطعات شده که در نتیجه هزینه و زمان تعمیرات آن را چندین برابر می کند.
- روغن گیربکس را در زمانبندی و کیلومتر تعیین شده تعویض کنید.
- خودروهای اتوماتیک سیستم برق پیچیدهتری نسبت به سایر خودروها دارند، ترجیحا از وسایل برقی اضافه مانند چراغ زنون، آمپلی فایر، دزدگیر متفرقه و … استفاده نکنید.
- مجموعه گیربکس اتوماتیک، سنسورها و مدارهای الکترونیکی حساسی دارد و موتورشویی برای آنها توصیه نمیشود.
موارد دیگر به صورت مفصل در مقاله نحوه استفاده صحیح از گیربکس اتوماتیک توضیح داده شده است. روغن مورد استفاده در از نوع ||| ATF وایکو و ای سی دلکو بوده که ساخت کشور آلمان و آمریکا میباشند.