شیفتر دنده چیست و چطور کار میکند؟
فراری اولین شرکتی بود که در دهه 80 میلادی از شیفتر دنده یا همان دنده پشت فرمان برای ماشینهای فرمول یک خود استفاده کرد. هدف اولیه شرکت از کاربرد این تکنولوژی ارتقاء حس اسپورت بودن در اتومبیلهایی بود که قبل از این اختراع نیز کاملاً اسپرت بودند. اما بعدها پدال دنده یا همان شیفتر به آپشنی رایج و متداول برای ماشینهای اتوماتیک تبدیل شد. این دستگاه استفاده از دنده را سادهتر کرده و البته باعث استهلاک کمتر گیربکس میشود. در نتیجه به کمک آن احتمالا نیاز کمتری به تعمیر گیربکس اتوماتیک خودروی خود خواهید داشت. اگر نام این دستگاه به گوشتان خورده، اما نمی دانید چیست؛ ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
شیفتر دنده چیست؟
در گذشته اتومبیلهایی که گیربکس های اتوماتیک داشتند؛ وسیله نقلیه کندتری بوده و علاوه بر قدرت کمتر، برای جابجایی از سوخت بیشتری هم استفاده میکردند. اما با ظهور گیربکس های اتوماتیک مدرنتر این سیستم بسیار بهبود یافته و نگرش عامه مردم به این تکنولوژی به سرعت تغییر کرده است. بهطوری که در سال 2018 میلادی تنها 2 درصد از اتومبیلهای فروخته شده در ایالات متحده مجهز به گیربکس دستی بودند.
با اختراع گیربکسهای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک انقلاب عظیمی در صنعت خودروسازی ایجاد شد. با نصب این گیربکسها روی ماشینها، دیگر خودروسواران مجبور نبودند از کلاچ و دسته دنده استفاده کنند. به این ترتیب یک دست و یک پایشان تقریبا بیکار میماند و رانندگی لذتبخشتر میشد.
یکی از ابداعاتی که گیبرکسهای اتوماتیک را بیش از پیش جذاب کرد، شیفتر دنده بود. پدال دنده یا همان شیفتر دنده ابزاری است که پشت فرمان نصب میشود و به کمک آن میتوان دنده را در گیربکسهای اتوماتیک تعویض کرد.
همانطور که گفتیم این آپشن در ابتدا روی ماشینهای اسپرت نصب میشد؛ اما کمکم علاقه عموم جامعه به آن موجب شد که خودروسازان از آن برای اتومبیلهای معمولی نیز استفاده کنند.
شیفتر دنده چطور کار میکند؟
گیربکسهای اتوماتیکی که در کارخانهها روی اتومبیلها نصب میشوند، به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- گیربکسهای با کلاچ دوگانه یا همان DCT
- گیربکسهای متغیر پیوسته CVT
گیربکسهای CVT بسیار کارآمد اما ساده هستند. این گیربکسها به گونهای طراحی شدهاند که در یک دور موتور خاص دنده را تعویض میکنند. همین موضوع هم باعث شده که رانندگی با این گیربکسها برای برخی از رانندگان خستهکننده شود. به همین دلیل هم برخی از کمپانیهای خودروسازی برای جبران این نقیصه از قابلیت تعویض دستی دنده استفاده کردهاند؛ تا راننده بتوانند روی هر دور موتوری که دلش خواست دنده را عوض کند. به این ترتیب دیگر نه خبری از خستگی سیستمهای اتوماتیک CVT است؛ و نه دیگر تعویض دنده زحمت خاصی دارد. به این گیربکسها تیپ ترونیک گفته میشود.
اهرمی که پشت فرمان نصب میشود و راننده میتواند به کمک آن دنده را تعویض کند، همان شیفتر است. با استفاده از این اهرم لذت و هیجان رانندگی برایتان چند برابر میشود.
دنده پشت فرمان به شکل یک پدال است. یک طرف پدال برای زیاد کردن دنده و طرف دیگر برای کم کردن دنده طراحی شده است. این پدال را معمولا جایی نصب میکنند که هم وضعیت قرار گیری دست روی فرمان را تغییر ندهند و هم دسترسی خوبی داشته باشند. ضمن این که مواد اولیه مورد استفاده برای ساخت این پدال نیز در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم بوده و از داوم بسیار بالایی برخوردار است.
استفاده از این ابزار چه مزایایی دارد؟
استفاده مکرر از این آپشن باعث می شود که شما به گذاشتن هر دو دست خود روی فرمان عادت کنید. به این ترتیب خطر تصادفات رانندگی کمتر میشود. یکی از مزایای استفاده از این تکنولوژی استفاده نکردن از دسته دندهای است که روی کنسول نصب میشود و کمی دست و پا گیر است.
مهمترین مزیت استفاده از شیفتر دنده این است که نه دیگر نیاز دارید منتظر تعویض دنده در دور موتور خاصی باشید و نه زحمت کلاج گرفتن روی دوشتان است. با استفاده از این آپشن می توانید بدون کلاچ گرفتن و در هر دور موتوری دنده عوض کنید و از رانندگی لذت ببرید.
نوشته های مشابه